top of page

FILĂ DE ISTORIE 

LAND ROVER

Istoria modelului Land Rover Defender

0.jpg

De la înființarea sa în 1948, Land Rover și-a câștigat reputația mondială. Acesta a fost proiectat sub premisa un vehicul universal, care ar putea cuceri orice tip de teren. A devenit rapid un succes și a fost actualizat treptat de-a lungul anilor.

Land Rover a introdus O versiune cu totul nouă în 2019, aducând mai mult confort în performanțele sale off-road iconice.

Aruncăm o privire peste cum a crescut și a devenit un model iconic.

1948 - Seria I

Land Rover a fost lansat la Salonul Auto de la Amsterdam pe 30 aprilie și ulterior a devenit cunoscut sub numele de Seria I. Avea un motor de 1,6 litri de 50 CP de la Rover P3 și stil înalt. După un an, 8.000 unități fost construite și Armata Britanică a comandat primele sale mașini. În timp, în 1951, motoarele cu două și patru roți selectabile au fost adăugate. În 1952, motorul a fost crescut la o capacitate de 2,0 litri, 52 CP, și o nouă versiune pentru ampatament lung a fost adăugată.

1958 - Seria a II-a

A fost introdusă a doua generație a modelului, cu un aspect nou, dar recunoscut și un motor pe benzină de 2,25 litri, înainte ca o versiune facelift să aducă un diesel de 2,3 litri de 62 CP. În 1962, modelul Forward Control a fost lansat cu noi motoare pe benzină și motorină, axat pe a fi un adevărat ajutor în muncă. Patru ani mai târziu, producția Land Rover a depășit jumătate de milion de vehicule.

1971 - Seria a III-a

Un alt aspect nou, Land Rover este lansat cu o grilă de plastic, balamale pentru uși mai flatate și un tablou de bord cu lățime completă. Pentru a demonstra popularitatea sa accelerată, producția a atins 750.000 unități în 1971 și un milion până în 1976.

În 1983, Seria III a suferit o oarecare modernizare, fiind introdus un nou model One-Ten, arcurile fiind înlocuite cu bobine și motoare cu patru cilindri care au primit o cutie de viteze manuală cu cinci trepte complet sincronizată.

1990 - Se naște modelul Defender

În 1990, modelele Ninety și One-Ten au fost redenumite Defender 90, 110 și 130. Următoarea etapă importantă nu a venit până în 2007, cu o actualizare majoră care aduce un nou motor turbo-diesel cu patru cilindri cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte, tablou de bord actualizat și noi stiluri de caroserie. În 2015, Land Rover a sărbătorit „The Year of the Defender”, trei noi modele în ediție limitată fiind lansate, precum și realizarea liniei de producție pentru Seria I din Solihull. Producția s-a încheiat în ianuarie 2016. 

2019 - Nou Defender

În cadrul expoziției auto de la Frankfurt 2019, noul Defender a fost lansat, oferind o platformă complet nouă, o tehnologie off-road avansată și un aspect modern, cu inspirație retro.

Unii iubitori ai modelului au fost dezamăgiți de faptul că interiorul este unul modern, deoarece modelul tradițional era cunoscut pentru a fi ușor de curățat atunci când a este utilizat în off-road. Însă, noul Defender se mândrește cu unele dintre cele mai avansate tehnologii off-road montate vreodată la o mașină de producție, pentru a o face capabilă pe orice tip de teren, fiind în același timp apreciat de familiile care doresc un SUV practic.

Descoperă nou Defender aici.

1948 Seria I.jpg
1958 Seria II.jpg
1971 Seria III.jpg
1990 Defender.jpg
2019 Nou Defender.jpg

Istoria familiei Range Rover

rrnewrrfamilylinedrawingteaseimage220217

De la dezvăluirea primului Range Rover din 1970, vehiculul a evoluat continuu. Cel mai luxos SUV din lume oferă niveluri superbe de rafinament, capabilitate inerentă și inspirație de design, împreună cu progresele tehnologice care îl diferențiază. Privim istoria seriei de SUV-uri de lux cunoscute sub numele de familia Range Rover.

1969 - Prototip Range Rover Velar

Pentru a păstra prototipul pentru primul Range Rover, un secret bine păzit, designerii și inginerii din spatele acestui nou vehicul revoluționar au dat prototipului top-secret numele „Velar”, derivat din cuvântul italian „velare”, adică voal sau acoperire. Primele 26 de prototipuri au fost chiar echipate cu o insignă cu același nume pentru a-i masca identitatea.

Prototipurile timpurii Range Rover dețineau insigna Velar, pentru a-și ascunde identitatea

1970 - Prima producție Range Rover cu 3 uși

După testarea cu succes a conceptului VELAR a fost prezentat publicului primul Range Rover. A fost întâmpinat cu entuziasm, datorită combinației rar întâlnite între capacitățile în teren accidentat și designul elegant. A fost primul vehicul cu tracțiune integrală permanentă, hayon din 2 bucăți, capota mare, articulată în față și centura continua a caroseriei.

1981 - Range Rover cu 4 uși

După 11 ani de la lansare, Range Rover Classic a primit o versiune cu 4 uși, pentru a se putea alege între mai multe versiuni. 

De la lansare, Range Rover a fost recunoscut pentru poziția sa luxoasă. Datorită designului său distinctiv, Range Rover este recunoscut instantaneu.

 

1994 - Range Rover de a doua generație

Mai luxos decât predecesorul sau, modelul din a doua generație s-a făcut remarcat prin silueta prestigioasă și farurile pătrate, în locul celor clasice, rotunde. Aceste faruri au reprezentat un element distinctiv de design, până în zilele noastre.

2001 - Range Rover de a treia generație

Mai modern, acest Range Rover a fost primul model cu o structura de tip monococă. Designul plonjant spre spate al caroseriei a fost inspirat de cel al bărcii de viteză italiene Riva, iar ornamentele metalice ale habitaclului ne duc cu gândul la fuliile iahtului de lux.

Stânga Și mai mult lux a fost introdus 

Dreapta Inspirația pentru vehicul a venit de la barca italiană Riva.

2004 - Conceptul Range Stormer

Conceptul Stormer va deveni cunoscut pentru prezentarea viitoarei direcții de design a Range Rover, precum și pentru abordarea îndrăzneață a adoptării noii tehnologii în cadrul vehiculelor.

2005 - Prezentarea modelului Range Rover Sport

Prezentarea primului SUV sportiv din gama Range Rover a adus În prim plan atenția pe care Land Rover o acordă performanțelor. Gama de motorizări includea o variantă supraalimentată, de 4,2 litri, pe benzină, care oferea accelerații rapide. Range Rover Sport dispunea și de suspensie pneumatică integrală, care permitea reglarea gărzii la sol și optimiza confortul și performanțele, atât pe șosea, cât și în teren accidentat. Garda la sol variabilă a reprezentat unul dintre multele echipamente noi care au reflectat performantele dinamice ale autovehiculului.

Stânga Vehiculul concept Stormer a prezentat o viitoare direcție de design pentru Range Rover 

Dreapta Range Rover Sport a oferit performanțe sporite

2008 - Conceptul LRX

Acest concept cross-coupé a reprezentat un pas ambițios și progresist pentru echipa de design Land Rover. Destinat șoferilor care rareori părăsesc drumurile asfaltate, conceptul păstra calitățile legendare Land Rover, dar se remarca și printr-un habitaclu caracterizat de presă ca fiind „futuristic”.

Designul vehiculului concept LRX a influențat puternic designul Range Rover Evoque

Numită „Mașina Anului” de numeroase puncte de vânzare, Range Rover Evoque a strălucit de îndată ce a fost dezvăluit la Salonul Auto de la Paris în 2010. Multe caracteristici văzute pe conceptul vehiculului LRX și-au făcut loc în luxosul coupé încrucișat, inclusiv interpretarea proaspătă a designului clasic Range Rover.

Prezentarea Range Rover Evoque a adus cu sine un nou design îndrăzneț

2012 - Range Rover de a patra generație

A patra generație a modelului Range Rover a fost prima care dispunea de caroserie ușoara, din aluminiu, și s-a remarcat prin ampatamentul lung și linia plonjată spre spate a plafonului. De asemenea, vehiculul era echipat cu o nouă versiune a sistemului Land Rover Terrain Response®. Acest sistem incorporat de asistență la condus permite selectarea automată a setării celei mai potrivite pentru transmisie, în funcție de condițiile de deplasare.

2013 - Range Rover Hybrid

Primul model Range Rover cu propulsie hibridă nu se remarcă doar prin consum de combustibil și emisii de noxe mai reduse, ci și prin asigurarea acelorași capabilități în teren accidentat. Pentru a dovedi acest lucru, a fost organizat un traseu de 16.000 km, cu plecare de la Solihull și sosire la Bombay, care cuprindea cel mai dificil traseu în teren accidentat, traversarea munților Himalaya

Stânga Primul Range Rover hibrid a redus emisiile fără a compromite performanțele 

Dreapta Funcțiile de lux așteptate de la un Range Rover au fost păstrate pe Hybrid

2013 - Range Rover Sport de a doua generație

Prezentat de actorul Daniel Craig, care a jucat rolul lui James Bond, noul model s-a remarcat prin motorizări V6 de 3,0 litri mai eficiente. La lansarea sa, mai multe străzi din New York au fost închise.

Creșterea puterii motorului a fost o caracteristică cheie a celei de-a doua generații Range Rover Sport

2015 - Lansarea Range Rover Sport SVR

Proiectat pentru a îmbină caracteristicile unui SUV performant cu o putere optimă a motorului, Range Rover Sport SVR a fost primul model fabricat de divizia Special Vehicle Operations. Acest model oferă performanțe de neegalat; este cel mai rapid model creat de Land Rover până acum. Puterea vehiculului se regăsește în elemente de design precum cele 4 țevi de eșapament și spoilerul spate special.

2015 - Range Rover SVAutobiography

Apogeul luxului și al rafinamentului, Range Rover SVAutobiography duce la un alt nivel experiența Range Rover. Atenția specială acordată detaliilor completează finisarea exemplară și scaunele executive din habitaclu. În exterior, gama diversificată de culori și opțiuni oferă șoferilor o experiență completă de condus. SVAutobiography Dynamic a fost lansat la scurt timp după, având un design distinctiv și un motor puternic V8, ce reflectă personalitatea și agilitatea modelului.

Stânga Range Rover Sport SVR combină puterea și performanța pentru o unitate exaltantă 

Dreapta Un vârf de lux și sofisticare, Range Rover SVAutobiography

2015 - Range Rover Evoque Cabrio

Evoque Convertible este primul model decapotabil Range Rover ce îmbină capabilitățile legendare ale unui Land Rover cu elemente de design moderne, cum ar fi pavilionul escamotabil în Z, fără a renunța la linia de design specifică unui Land Rover. Rezultatul este primul model compact premium și cel mai capabil SUV decapotabil, cu tracțiune integrală.

Range Rover Evoque Convertible a fost primul Range Rover de acest gen.

De la vehiculul secret Velar la primul Range Rover Evoque Convertible, evoluția Range Rover este clară. Niciodată compromis în ceea ce privește capacitatea, SUV-ul de lux continuă să stabilească ștacheta în ceea ce privește designul, capacitatea și performanța mașinii

2017 - Prezentarea noului Range Rover Velar

Este prezentată o nouă adăugire la familia Range Rover. Cu liniile sale curate convingătoare și indicii de design vizionare, Range Rover Velar promite să livreze un SUV cu aceeași capacitate fără efort, lux și rafinament așteptat de la toate vehiculele noastre.

2017 - Range Rover și Range Rover Sport PHEV

Vehiculele electrice hibride plug-in (PHEV) au purtat pentru prima dată insigna Range Rover. Ambele au oferit tot luxul și capacitatea pe care clienții le așteptau, plus avantajul funcționării electrice silențioase, cu emisii zero de țevile de eșapament. Range Rover Sport Plug-in Hybrid a devenit primul vehicul care a urcat pe imensa scară de 45 de grade și 999 de trepte până la Heaven's Gate din China.

2019 - A fost introdusă tehnologia mild hybrid 

Range Rover s-a electrizat din nou, de data aceasta cu tehnologia mild hibrid, în Range Rover Sport HST. Noul său motor pe benzină Ingenium de 400 CP a adăugat echilibru și rafinament în linie directă, cu o putere ușoară a vehiculului electric hibrid (MHEV) pentru eficiență și performanță sporite. Modelul HST oferă o serie de îmbunătățiri unice pentru designul interior și exterior.

2020 - Range Rover Fifty LE creat pentru a sărbători aniversarea

Range Rover își marchează jumătatea de secol cu ediția specială „Fifty” extrem de dorită, limitată la exemplele din 1970. Construit pe modelul luxos Autobiography, are detalii interioare exclusive și jante personalizate de 22 inch. Clienții vehiculelor speciale Land Rover pot chiar alege una dintre cele trei culori de lansare originale: Tuscan Blue, Bahama Gold sau Davos White.

Range Rover 1970 și Range Rover 2020 Tuscan Blue

 

 

 

 

 

Evoluția familiei Range Rover

Range Rover Velar Prototip.png
1981 RR 4 uși.png
2001 RR a treia generatie.png
2005 Range Rover Sport.png
2008 Concept LRX.png
Range Rover Evoque 2011.png
2013 Range Rover Hybrid.png
2013 Ranhe Rover Sport  a 2 generatie.pn
2015 RRS SVR + RR SVA.png
2015 RRE Convertible.png
2017 Range Rover Velar.png
2017 RR PHEV.png
2019 RRS mild Hybrid.png
1970- 2020 RR.JPG
2020 Range Rover 50.png
RR50_Family_Evolution_Timeline_FP_170620
bottom of page